Maten på La Gomera

Foto: Carlos Varela (Flickr)
La Gomera är omgiven av Atlantens vatten, vilket gör att fisk och skaldjur har en naturlig plats på menyn. Där fiskebåtarna förr låg finns nu många exklusiva fisk- och skaldjursrestauranger. Fisken som serveras är alltid färsk och många menyer varierar med dagens fångst. ”Cazuela” är en kanarisk ört- och fiskstuvning som har tillagats sedan urminnes tider. Denna traditionella rätt serveras vanligtvis tillsammans med ”gofio” som är ett sorts mjöl gjort på vete eller majs.
Öns gröna jordbruksmarker bidrar också till vad som finns på menyn. Kyckling, get och kanin används ofta som bas i olika slags grytor. Soppa gjord på krasse är också en av La Gomeras specialiteter. Många rätter serveras tillsammans med ”papas arrugadas” som är små kanariska nypotatis som kokas torra i saltvatten. Dessa serveras alltid med den lokala dippen ”mojo”.
På öns norra sidan finns även vingårdar så dricker man vin i La Gomera ska man testa ett lokalproducerat vin. Det finns både vita och röda viner att välja på. Vinet serveras ofta tillsammans med "tapas" som exempelvis ost, rostat fläsk eller getkött.
Vill man köpa med sig något hem från La Gomera ska man satsa på Miel del Palma, vilket är palmhonung som framställs ur sav från palmer som växer på ön. Detta är något som är typiskt för just La Gomera. Honungen kan användas i matlagning, men även mot halsont. Eftersom palmerna som saven utvinns ur är skyddade är denna honung dock väldigt dyr.
Öns gröna jordbruksmarker bidrar också till vad som finns på menyn. Kyckling, get och kanin används ofta som bas i olika slags grytor. Soppa gjord på krasse är också en av La Gomeras specialiteter. Många rätter serveras tillsammans med ”papas arrugadas” som är små kanariska nypotatis som kokas torra i saltvatten. Dessa serveras alltid med den lokala dippen ”mojo”.
På öns norra sidan finns även vingårdar så dricker man vin i La Gomera ska man testa ett lokalproducerat vin. Det finns både vita och röda viner att välja på. Vinet serveras ofta tillsammans med "tapas" som exempelvis ost, rostat fläsk eller getkött.
Vill man köpa med sig något hem från La Gomera ska man satsa på Miel del Palma, vilket är palmhonung som framställs ur sav från palmer som växer på ön. Detta är något som är typiskt för just La Gomera. Honungen kan användas i matlagning, men även mot halsont. Eftersom palmerna som saven utvinns ur är skyddade är denna honung dock väldigt dyr.